Bio-Methane Regions

Bio-Methane Regions
Projektansvarlig

Formålet med projektet er at fremme biogasproduktion og udnyttelsen af energiindholdet ved at anvende gassen hensigtsmæssigt – hovedsageligt ved at opgradere den til bio-metan og afsætte den via naturgasnettet.

I projektet fokuseres på regionale eller lokale modeller for afsætning af biogas og, hvorledes landmænd kan eje bioenergianlæg og levere til forskellige afsætningskanaler, hvor der er særligt fokus på at udvikle et grønt gasmarked, samt afsætning af certificeret biogas til naturgasnettet. Lokale modeller fra Region Midt og Region Nord er inspirationskilder og nævnt eksplicit. Det samme gælder biogas fællesanlæg som andelsselskab. Nytteværdien for landmanden er deltagelse i projektet omkring biogasudviklingen og den fleksible afsætningsstruktur, hvor forskellige typer biogasanlæg kan levere gas til et logistiksystem og distribuere biogassen, hvor det er mest hensigtsmæssigt – og f.eks. få adgang til et fremtidigt europæisk biogasmarked.

Dette er også grundlaget for et samarbejde med Energinet.dk om en dansk biogasmarkedsmodel, der opererer med et nært samspil mellem biogasproduktionen, forsyning af et nærmarked og forsendelse af biogas til naturgasnettet.

Videncentret for Landbrug deltager i EU-projekt sammen med 11 andre lande. Videncentret bidrager til en række aktiviteter vedrørende demonstration af forudsætningerne for etablering af bioenergianlæg med fokus på biomasseressourcer, biomassepotentialer, miljøeffekter, logistik og infrastruktur på bedriftsniveau og i lokalområdet. Disse aktiviteter er centrale forudsætninger for etablering af biogasanlæg og bio-metan produktion og er således indeholdt i projektets faglige arbejdspakker. 

Effekten af projektet vil være, at aktører i biogasbranchen får et bedre beslutningsgrundlag, når de skal vurdere, hvordan biogasproduktionen udnyttes bedst muligt.

Se projektets hjemmeside.

Gode råd til styring af processerne i et biogasanlæg

Med den rigtige fremgangsmåde er det muligt at undgå overbelastning, skumning og hæmning af de bakterier, der producerer biogas.

Hvordan udnytter vi biogas 100 % hele året?

Vi skal have udnyttet tilgængelige ressourcer af gylle og slam til produktion af biogas – men hvor skal vi udnytte den producerede biogas?

Hvilke metoder til udnyttelse af biogas er på planlægningsniveau i Danske kommuner?

Biogas kan umiddelbart benyttes til produktion af varme i gaskedelanlæg.

Uafhængighed af fossile brændsler

I 2050 skal Danmark være uafhængig af fossile energikilder. Det kræver en voldsom omlægning af energiproduktion og -forsyningen, og fra regeringshold gøres der en stor indsats for at mediere denne omlægning.

Finansiering og etablering af biogasanlæg

I 2020 skal biogasproduktionen i Danmark være steget fra cirka 1 TWh til cirka 10TWh i henhold til politiske planer. Men er det muligt at finde finansiering af disse projekter?

Moniterings review og guide

til optimering af anaerob udrådning og biometan producerende anlæg - sammendrag

Moniterings review og guide

Til optimering af anaerob udrådning og biometan producerende anlæg - Omkostninger og tekniske fordele

Introduktion til produktion af biometan fra biogas

Omdannelsen af biogas til biometan vil tilbyde klare fordele og muligheder ved nogle anaerobe (AD) biogasanlæg - både eksisterende og foreslåede.

Guide til udvikling af fælles biogas til biomethan enheder

Formålet med nærværende rapport er at videredele denne information inklusive retningslinjer for etablering af fælles opgraderingsanlæg til produktion af biometan fra biogas.

Best pracice - konkrete eksempler på biometan produktion anlæg

Eksempler på etablering af biogas- og biometanteknik.

Europæisk overblik over biogas- og biometanudvikling

Introduktion til Biometan Regions.

Teknisk introduktion til biogas- og biometananlæg

Fremme af biometan og dets markedsudvikling gennem lokale og regionale partnerskaber.

Kogebog for etablering af biogasanlæg

Kogebog for etablering af nye biogasanlæg, der er nødvendige for at realisere visionerne i Grøn Vækst, Klimakommissions Rapport og Energiforliget af 2012.

Overview of lean gas treatment in biogas upgrade systems

Lean gas emanating during the process of biogas upgrading as a "waste stream" features a certain residual methane content depending on the treatment technology (and the methane yield). 

Monitoring review and Guide for Optimisation of Anarobic Digestion and Biomethane Plants - Full report

For the optimisation of anaerobic digestion and biomethane plants.

Biomass in Thisted Municipality

Presentation to the City Council, Thisted and Farmers Organisation.

Teknisk nyhedsbrev nr. 4

Tre nye videoer, konference i Frederikhavn samt seminar i Østrig.

Biogas for begyndere og let øvede

DLBRs landsdækkende biogasrådgivning og Videncentret for Landbrug stiller på temadag skarpt på landmandens muligheder som leverandør til og ejer af biogasanlæg.

Nordjyder skal få varmen ved bioenergi

Blue Planet Innovation, Videncentret for Landbrugs bioenergiselskab, er partner i nyt projekt, der skal skaffe dansk energi til fire nordjyske kommuner.

Kogebog for etablering af biogasanlæg 2012

Regeringens Energiforlig fra foråret 2012 og kommunernes arbejde med at finde lokaliseringer til biogasanlæg til kommuneplan 2013 har igen aktualiseret Kogebog for etablering af biogasanlæg fra 2010.

Gode råd til styring af processerne i et biogasanlæg

Med den rigtige fremgangsmåde er det muligt at undgå overbelastning, skumning og hæmning af de bakterier, der producerer biogas.

Investor video for the RingkoebingSkjern project

This video is addressing foreign investors in order to point to the fact that biogas-bio-methane investment in the RingkoebingSkjern project is an interesting investment.

Combigas, Biogas demonstration Plant for The RingkoebingSkjern-model

This video is illustrating a new demonstration plant.

The Ringkoebing-Skjern biogas and biogas grid model

This video illustrates the biogas grid model of Blue Planet Innovation and Bioenergi Vest.

Afsluttende rapport